נהוג לחשוב כי תקופת מיתון היא תקופה לא פשוטה גם עבור עסקים: הביקוש למוצרי החברה קטן, הבנק מצמצם מסגרות אשראי, מחירי המוצרים יורדים, יש צורך בביצוע צמצומים בחברה ותחושת המחנק מסרבת להיעלם. בתקופה זו מרבית העסקים נפגעים, ההכנסות יורדות וכך גם שיעורי הרווח הגולמי. יש עסקים המקווים כי תקופה זו תחלוף תוך שההפסדים יהיו מזעריים בלבד, ויש שמנצלים את תקופת המיתון כהזדמנות להעלאת העסק למקום טוב יותר.
תוכנית עסקית- להקדים תרופה למכה
בראש ובראשונה, על מנת להתמודד עם תקופות מיתון ולצלוח אותן, יש לבנות תוכנית עסקית מקיפה ע"י חברה מקצועית המביאה בחשבון מצב כזה ומצביעה על הבנה של סביבתו הפיננסית של העסק. בתוכנית העסקית יוצגו כלים לפתרון כמו מקורות מימון נוספים, טכניקות שיווק חדשות, לקיחת הלוואות מותאמות, הרחבת סל המוצרים ועוד.
אחד הכלים המוצגים בתוכנית העסקית מתבסס על עקרון "נקודת האיזון" שכוונתו: הגעה למצב של איזון פיננסי בו הרווח שווה להפסד שווה לאפס. זאת אומרת, העסק לא מפסיד ולא מרוויח, כשהשאיפה היא שרמת ההוצאות הקבועות תהיה נמוכה במספר אחוזים מרמת הרווח.
לנצל את הרגע
ניתן לנצל את תקופת המיתון ולהשיג מספר יתרונות יחסיים, על ידי רכישת השכלה חדשה או פיתוח קו מוצרים חדש. יותר מכך, תקופת מיתון הינה אידיאלית לפתיחת עסק קטן חדש, וזאת ממספר סיבות:
– לאחר הפיטורים מהעבודה הקודמת, זוהי הזדמנות להתחלה חדשה
– בתקופה זו המתחרים נחלשים ומהדקים את החגורה, רעיון לנישה חדשה עשוי לרענן את השוק
– המחירים לרוב זולים יותר, כך למשל, ניתן לשכור שירותי משרד, לרכוש ריהוט וציוד לעסק במחירים נוחים
– עסקים רבים סוגרים את שעריהם ומציעים מוצרים במכרזים ומכירה פומבית
– התנאים הקיימים מחייבים התנהלות מושכלת, מאוזנת ובטוחה יותר שמסייעת לעסק להתנהל נכון
– זוהי הזדמנות לניהול משא ומתן עם הספקים אשר אף הם סובלים מהמיתון, וכך להשיג מחירים טובים
כמה מהחברות המובילות היום בשוק, התחילו את דרכן בתקופות מיתון, בין הבולטות והמוכרות שבהן, ברמה הבינלאומית, הן HP שהוקמה בזמן השפל הגדול של 1938, חברת מיקרוסופט שהחלה לפעול בתקופת המיתון ב-1975, והאפילו וולט דיסני, שהוקמה בתקופה הלא פשוטה בשנים 1923-1924.