בעשר השנים האחרונות ישראל הפכה להיות מדינה של כח אדם קבלני. למרות הסייגים והבעיות, נראה כי אין ברירה והשוק הולך לשם. זה אומר שבמקום רק להילחם בתופעה, עדיף לקבל אותה, להסדיר אותה ולהכניס בה שינויים ושיפורים, על מנת שתפסיק להיות נצלנית ולא הוגנת, ודווקא תבליט את היתרונות שיש בה. מדוע היא נצלנית? מכיוון שמעסקים רבים מנצלים את העובדה שאין להם חבות לעובדים שלהם, ולא נותנים להם שכר הוגן את מלוא הזכויות. אחת הבעיות המרכזיות היא מה ההבדל בין קבלן שירותים לקבלן כח אדם.
פעמים רבות בדיונים משפטיים מנסים להבדיל בין קבלן שירותים לקבלן כח אדם. מדובר בהבדל משמעותי מאד, מכיוון שזהות המעביד – כלומר האם הייתה חבות משפטית ברמת הזכויות בין עובד למעביד, היא קריטית להבנת איזה זכויות מגיעות לאותו עובד או אותה עובדת. או במילים פשוטות יותר: האם חברת כח אדם הייתה המעסיקה של אותו תובע במקרה הספציפי, או שמא הוא רק עבד עבודה בתור פרילנס. לדוגמה: אדם שמעניק שירותי ניקיון באמצעות חברה למשרד גדול. האם הוא פרילנס של אותה חברה, או שהיא זו שהעסיקה אותו בצורה מסודרת ושלחה אותו לשם?
בית דין לעבודה – הערכאה היחידה שקובעת בזכויות כח אדם
הענקת שירותים חיצוניים לא אומרת שאין לאותו מעניק שירותים זכויות. למשל: לאחר תשעה חודשים של עבודה באמצעות חברת כח האדם, אותו עובד הופך להיות עובד קבוע של אותה חברה, לרבות כל הזכויות. אבל איך קובעים אם אותו אדם הוא אכן עובד בחברת כח אדם תשעה חודשים? אכן, פעמים רבות זה לא פשוט לקבוע ונדרשת התערבות של בית הדין לעבודה. לרוב אם נותנים לחברה שירות קבוע, מדובר בסוג של העסקה. בנוסף, אם מדובר בשירות שקיים בחבר ואינו נדרש לתוספת של אדם חיצוני, זו גם אינדיקציה של העסקה. כשמדובר בשירות שאין לחברה, והוא נדרש מדי פעם, זו אינדיקציה שמדובר בפרילנס. אבל, כמובן ישנן הרבה סיטואציות בהן קשה לקבוע ונדרשת התערבות שופט.
מה קורה עם זכויות התארגנות?
ישנם מקרים רבים בהם חברה חיצונית נותנת שירותים לחברה אחרת. בשנים האחרונות זה הפך להיות שכיח מאד. לדוגמה, חברת סלולאר זקוקה לשירותי חשמל. היא איננה מעסיקה חשמלאי, אלא שוכרת את שירותיו רק למטרה מסוימת. ברגע שאותו אדם לא מקבל את הזכויות שלו – למשל ביטוח או החזר נסיעות או תשלום על פי החוזה שסוכם, הוא יכול להגיד שאותה חברה לא ממלאת את חלקה. במקרה אחר, למשל, חברות רבות מונעות זכויות התארגנות מעובדים, ועוברות על החוק. למען הסר ספק, חברת כח אדם או לא, אסור למנוע התארגנות, והחוק ברור מאד בנושא הזה.
מה האחריות של כח אדם בהקשר של המפעל / החברה המזמינה?
חברת כח אדם צריכה לדאוג לשיבוץ העובדים המתאימים, לאורך העבודה הנדרשת. היא גם צריכה להכשיר את העובדים לקראת העבודה, על חשבונה, ולדאוג שיגיעו לעבודה בזמן.