בשנת 2005 ממשלת ישראל, כזכור, קיבלה את תוכנית המתאר הארצית, תמ"א 38, אותה תוכנית מוכרת אשר נהוג לדבר עליה לא מעט, הן במדורי החדשות, והן במדורי הכלכלה, בזכות העובדה שהיא משנה את פני היישובים ומשפרת ברמה ניכרת את איכות החיים של דיירים אשר בחרו לבצע תוכנית זו.
אך במהלך השנים הממשלה גם קיבלה תיקונים שונים לתוכנית, אחד המפורסמים שבהם הוא תיקון 2. תיקון זה התקבל בשנת 2010, והוא מאפשר הוספת זכויות בנייה במבנה כולל במקרה של פינוי ובינוי של מבנים ישנים, מה שמוכר בשם "פינוי בינוי".
מדוע תיקון זה הוא מהותי?
תיקון 2 לתוכנית 38 הוא תיקון מהותי מכמה סיבות. ראשית, הוא מעודד בעלי דירות שקודם לכן לא מצאו סיבה מדוע לבצע פרויקט כל כך יקר וארוך, לבצע אותו כעת. הרי אם הם נהנים מאפשרות להגדיל את זכויות הבנייה שלהם, זה אומר בעצם, ששטח הדירה יגדל וגם הערך שלה יגדל.
שנית, אם יש אפשרות להגדיל זכויות בנייה גם במסגרת פרויקטים של פינוי בינוי, הרי שדיירים אשר מוצע להם לפרק את המבנה הקיים, להקים במקומו מבנה חדש בו הם יקבלו דירות חדשות, יכולים ליהנות עכשיו מדירות הרבה יותר גדולות ומשמעותיות.
שלוש, לקבלנים יש אינטרס גדול יותר לפעול לביצוע התוכנית ובפרט לביצוע פרויקטים של הריסה ובנייה, דבר שהוא לא פשוט, לא בצד השיווקי, לא בצד הלוגיסטי המעשי, ובוודאי שלא בכל מה שקשור בעידוד בעלי דירות ודיירים להתפנות מהדירות הישנות שלהם לצורך הריסתן, ובנייה מחודשת של הנכס.
צריך לומר, המדינה יוצרת כל הזמן מנופים שונים שמיועדים לעודד אנשים להסכים לביצוע תוכנית תמ"א 38, מתוך הכרה שמדובר בתוכנית מאוד משמעותית וחשובה לביטחון האזרחים. כזכור, תוכנית זו מיועדת לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. מאחר וקיים חשש גדול שמא תהיה רעידת אדמה ומבנים ישנים יקרסו, הרי שאין ברירה אלא לבצע את התוכנית. לשם כך, המדינה מנסה לעודד כמה שיותר בעזרת מנופים שונים, דוגמה תיקון 2, הן את בעלי הדירות והן את הקבלנים להסכים לביצוע התוכנית.