ישנן נסיבות מגוונות, שבהן מעסיק יוכל לפטר עובדת או עובד, בהליך תקין ובצורה ראויה. לעומת זאת, לעיתים מעסיקים בוחרים בשל סיבות שונות, לפטר עובד או עובדת בצורה המנוגדת לחוק ולעיתים מתוך רצון להפיק תועלת כלכלית או תועלת אחרת מהפיטורין. נדגים כמה מקרים של פיטורין שלא כדין ונסביר כיצד אפשר להתמודד כראוי.
פיטורין שלא כדין לשם השגת תועלת כלכלית
דוגמא למצב של פיטורין שלא כדין, הינו מקרה שבו עובדים מפטורים ללא הצדקה, על מנת לאפשר למעסיק להימנע מתשלומים שונים. המדובר לרוב בתשלומים שנצברים בגין וותק, כאשר המעסיק מפטר ללא סיבה אחרת, זולת הרצון להימנע מתשלום כזה או אחר. פיטורין כאלה יכולים להתרחש למשל לאחר כמה חודשי עבודה, לפני שעברה שנת עבודה או אפילו לאחר כמה שנות עבודה.
פיטורין שלא בתום לב
פיטורין שלא כדין יכולים להיות מנוגדי תום לב, מתוך רצון לקדם אינטרסים זרים. אם הפיטורין בוצעו שלא מסיבות הקשורות לביצועי העובד או שלא מתוך מצוקה תזרימית בעסק, הדברים יכולים להיחשב לחסרי תום לב. לדוגמא, עובד שנחשב לעובד מצטיין, ולפתע פוטר כאשר הביע ביקורת לגיטימית על החלטת הנהלה או עקב איסוף חתימות לגיטימי לשם הקמת ועד או ארגון עובדים יציג.
פיטורין ללא שימוע
בישראל הוכרה לאורך השנים הזכות של עובדים להשמיע את טיעוניהם לפני שהם מפטורים. זאת אומרת, שאם מעסיק מפטר עובד או עובדת, מבלי להעניק להם את זכות השימוע, הרי שמדובר על פיטורין שלא כדין. ראוי לציין כי זכות השימוע היא זכות מהותית. זו לא סתם פרוצדורה. יש להקשיב לטיעוני העובד ולהביא אותם בחשבון. העובד צריך לקבל הסבר אמיתי מדוע הוא מועמד לפיטורין, כך שיוכל להשמיע את דבריו ולהתגונן כראוי.
במקרים כאלה וגם אחרים, רצוי להתייעץ עם עו"ד. ניתן לפי הנסיבות לדרוש פיצויים ואף לבטל את עילת הפיטורין לפי העניין.
לתיאום פגישה עם עו"ד דיני עבודה>>>