איך להפוך לעצמאי – שיקולים שצריך לקחת בהקמת עסק

קורס דוט נט

הקמת עסק חדש היא עניין שכדאי לבנות בצורה נכונה כדי למנוע מפח נפש ואפילו הפסדים כספיים עקב אי הבנה של השוק.

כדי להפוך לעצמאי צריך בעצם להקים עסק, ולהקמת עסק יש הרבה משמעויות. במאמר אני רוצה לעבור על כמה שלבים שכדאי לקחת בחשבון כיש לך רעיון להקים מיזם חדש משלך.

 

רעיון

כל עסק מורכב ממשהו שהוא נותן, כלומר מוכר בשוק.  הדבר הזה יכול להיות מוצר, למשל מכולת היא עסק שמוכר מוצרים, כנ"ל חנות מחשבים או פלאפונים.

עסק מסוק אחר מוכר שירות,  למשל פסיכולוגית מוכרת שירות, אינסטלטור מוכשר שירות, כך גם רופא שיניים וכולי.

אז בשלב הרעיון אתה צריך להבין מה אתה בעצם מוכר?

אם אתה רק רוצה להקים עסק בשביל לעשות כסף כאשר אין לך מספיק ידע או תשוקה לתחום מסוים יהיה קשה לזה לעבוד.

כדאי לחשוב איזה תחום מספיק מעניין אותך או יש לך בו מספיק ידע, משום שאתה הולך להשקיע הרבה שעות בלפתח משהו, כדאי שתבין בו והוא יעניין אותך.

אם הוא מעניין אותך ואין לך מספיק ידע, זה גם בסדר, ידע אפשר לצבור ואז להתקדם להקמת עסק.

 

יחוד ויתרון

דבר נוסף שכדאי לחשוב עליו בשלב ההכנה להקמת עסק הוא מה הייחוד של כעסק ומה אתה נותן שהוא מעט שונה ממה שקיים בשוק.

למעט מקרים מיוחדים, לרוב העסקים בשוק יש מתחרים ישירים. כשהלקוח ירצה לקנות את השירות או המוצר שלך הוא כנראה ישווה אותו מול מה שהוא יכול לקבל מהמתחרים.

לכן כדאי לחשוב מה היחוד והיתרון שאתה יכול לתת. יתרונות יכולים להיות מסוגים שונים, למשל פסיכולוגית יכולה להתמקד בגילאי ילדים, ולנצל למשל נסיון שצברה למשל בהתמחות שלה.

בעל חנות נעליים יכול להתמקד בנעלי יבוא מאיטליה או כל סוג נעליים שיש לה שוק מספק.

כאשר יש לנו ייחוד אנחנו יודעים להדגיש אותו בצורה נכונה, אנחנו יכולים להיות מומחים בהתמקדות הספציפית שלנו.

דבר זה חשוב משום שאנשים מעדיפים ללכת למומחים, כי הם נתפסים כבעלי ידע או יכולות ממוקדות יותר וכךיכולים לספק שירות או מוצר מקצועי יותר

.גרפים

קהל

דבר נוסף שכדאי לבדוק זה שיהיה שוק שידרוש את השירות שאנחנו רוצים לתת.

גם יהיה לנו מוצר מדהים ויחודי אבל עדיין לא יהיה מספיק קהל למוצר, או שלא נדע להגיע אליו (לשווק את עצמנו) העסק שלנו לא יוכל להחזיק מספיק זמן.

כדי להבין איפה הקהל נמצא ואיך מגיעים עליו צריך לחשוב מה עושה הקהל שמחפש את המוצר או השירות הזה.

דרך קלה לדעת אם יש קהל לשירות, היא לעשות חיפוש באינטרנט לשירות או מוצר דומה למה שאתם חושבים להציע. ככל שיש יותר אנשים שמציעים את השירות זה יכול להעיד על שני דברים:

  1. דבר אחד זה יכול להעיד על הצפה, שיש הרבה אנשים שמציעים את אותו שירות. גם אם זה נשמע קצת מאכזב, חשוב לדעת כבר בשלב התכנון אם אנחנו נכנסים לשוק תחרותי במיוחד.
  2. מצד שני, כאשר יש הרבה אנשים שמציעים מוצר דומה לשלנו, זה גם יכול להרבה פעמים להעיד שיש דרישה למוצר, וזה כן סימן חיובי.

דרך אחרת נוספת לגלות קצת על הקהל, הוא לחפש פורומים בתחום באינטרנט ולהסתכל מה אנשים כותבים שם. מה הם מחפשים? מה ההתלבטות שלהם?

בצורה דומה אפשר לעשות חיפוש לקבוצות בפייסבוק, שהם למעשה הגרסה החברתית יותר של הפורומים הותיקים באינטרנט.

 

חישוב כלכלי

אחרי שבדקת שיש לך רעיון רלוונטי, השלב הבא הוא הבנה האם הרעיון שלך כלכלי. יכול להיתו שיש לך רעיון למכירת מוצר, ויש לו שוק אבל שתכנס לחישוב כלכלי תוכל לגלות שהוא משתלם או לא משתלם.

למשל נניח רצית להביא מוצר מעניין ומצאת שיש לו אפילו קהל. אבל אז בבדיקה אתה מגלה שאפשר להזמין את המוצר הזה מחו"ל בזול די בקלות, כך שתתקשה לגבות עליו מחיר שישתלם לך למכור אותו.  כמובן גם יכול להיות מצב הפוך.

 

גב כלכלי

שמקימים עסק צריך חשוב לקחת בחשבון שעד שלעסק לוקח זמן להמריא. מעט מעוד עסקים הצליחו מהיום למחר (למשל קופקיס הוא דוגמה יוצא דופן).

לרוב לעסק לוקח שנה-שנתיים עד שהוא מתחיל להתייצב ומספק הכנסה מספקת (אם אחרי שנה-שנתיים זה לא כך, לא בטוח שיש עתיד לעסק בצורה הנוכחית שלו).

מהסיבות האלו שמתחילים עסק חדש כדאי שתהיה שיהיה גב כלכלי עד שהעסק יעלה, זה יכול להיות מכמה סוגים:

  1. הקמת עסק במקביל לעבודה קיימת – למשל הקמת עסק באינטרנט בזמן שאתה עובד כשכיר.
  2. הקמת עסק כאשר הספקת לצבור חסכונות ומשאבים כלכלים שיכולים להחזיק אותך לאורך תקופה.
  3. הקמת עסק עם שותף שמספק את הגב הכלכלי, בזמן שאתה מספק את הידע ו/או העבודה המעשית בשטח.

 

התנהלות כספית

כשפותחים עסק צריך לזכור שזה דורש התנהלות כספית מול רשויות המיסים. יש כמה דרכים להתנהל כספית. כעוסק פטור, עוסק מורשה או כחברה בע"מ.

בחירה בצורת המתאימה לעסק שלך, יכולה לחסוך לך כספים ולעיתים אף להגן עליך משפטית. מדובר בנושא חשוב ורחב שהוא מעבר להיקף מאמר זה, אך חשוב להבין שזה נושא שכדאי לקחת בחשבון בהקמת עסק.

Scroll to Top